top of page
Adopties 

 

 

 

 

 

 

Voor de adoptie van een hond gaan we niet over één nacht ijs, het is belangrijk dat u beseft dat dit een bewuste en goed doordachte keuze moet zijn, waarbij alle voors en tegens overlopen dienen te worden alvorens er een beslissing gemaakt kan worden.

Onze adoptieprocedure begint met het invullen van de intake vragenlijst die u hier op de website vindt, waarop u een eerste feedback krijgt van ons team. Nadien vragen we u een uitgebreide infobundel door te nemen waarin waarheidsgetrouw wordt uitgelegd wat u van een rescuehond mag verwachten en wat juist niét.
Daarna volgen meerdere intake gesprekken zowel telefonisch als live tijdens één of meerdere huisbezoeken.
Hierin kunt u al uw vragen stellen, overlopen we uw intake vragenlijst en leggen we uit hoe u de overgang naar een thuissituatie zo aangenaam mogelijk kunt laten verlopen.
Het is belangrijk te beseffen dat de honden uit een shelter komen, een shelterleven betekent dat ze opgroeien in een kamer met een stenen vloer, met stro, of als ze geluk hebben, een stukje buitenren en af en toe een speelgoedje.

Een shelterleven betekent ook dat er geen uren per dag tijd is om te spelen met de hondjes, hoe graag we dat ook zouden willen en hoe hard de vrijwilligers ook hun best doen elke dag éven elk hondje individuele aandacht te geven, dit is zeer beperkt en niet te vergelijken met honden in een thuissituatie.

Shelterhonden zijn nog niét zindelijk, kunnen meestal nog niét aan de lijn lopen, de tuigjes die pups vaak op de foto's dragen dienen ervoor dat we weten wie wie is op de foto's omdat pups uit één nestje vaak hard op elkaar lijken, zij dragen die niét in de shelter en dit zal thuis rustig aangeleerd moeten worden.
U dient te beseffen dat er een adoptiebijdrage gevraagd zal worden voor de dierenartskosten ( oa chip, medische check-ups, paspoort, ontworming, alle verplichte entingen...), de reiskosten en een verplichte startset met veiligheidstuigje, martingale halsband en 2 lijnen die de honden bij de aankomst op maat aangemeten krijgen, zonder mogen ze niet mee naar huis. 
U dient zich er ook bewust van te zijn dat een hond meer kosten met zich mee zal brengen dan enkel deze startkosten. Een hond heeft zijn hele leven voeding en verzorging nodig, stel uzelf eerlijk de vraag of u in staat bent onverwachte medische kosten te dragen indien die zich voor zouden doen, een hond is een levend wezen en kan dus ook ziek worden, informeer u vooraf over verschillende huisdierenverzekeringen die deze kosten kunnen opvangen. 

Dan zijn er nog de kosten tijdens uw vakanties, gaat de hond mee? dan dient u vaak ook voor hem te betalen, gaat hij naar een pension in opvang kost dit ook geld. En natuurlijk zijn er nog andere kosten, denk bijv aan speelgoed, kussens, manden, leibanden, snacks, lidgeld van een hondenschool, misschien vachtverzorging bij een trimsalon... 

 
Weet ook dat de leeftijd van een shelterhond onmogelijk precies geweten zal zijn, hoe jonger de hond, hoe minder verschil er op de werkelijke en geschatte leeftijd zal zitten natuurlijk, maar exact weten we het nooit omdat ze op straat gevonden worden. Dit betekent ook dat er geen garanties zijn over bijvoorbeeld het geschatte volwassen gewicht van een pup, dit wordt berekend adhv het gewicht op een bepaalde leeftijd, aangezien die leeftijd nooit exact gekend is, kan dus ook het volwassen gewicht afwijken van wat de dierenarts vermoedde.

En dan is het ook nog erg belangrijk te beseffen dat elke hond anders reageert op de verhuis naar hier. We bezoeken met ons team onze honden zo vaak als mogelijk in de shelters en de vrijwilligers daar ter plaatse geven een zo duidelijk mogelijke omschrijving van hun karakter en gedrag daar, maar hoe ze hier zullen reageren op alle veranderingen is nooit te voorspellen en hangt ook vaak af van de situatie waar ze in terecht komen. Zo zal een hond die plots enige hond wordt vaak meer tijd nodig hebben dan een hond die in een thuis terecht komt waar al een leuke roedel aanwezig is. Anderzijds kan het evengoed moeizaam verlopen tussen 2 honden die elkaar nog niet kennen na aankomst.

Tijd, geduld en begrip zijn dus altijd de sleutelwoorden. Onze procedure stopt niet bij de aankomst van de hond, weet dat wij altijd bereikbaar zijn voor jullie vragen en klaar staan met tips en advies, of dat nu na 1 dag of na een jaar is. Enkele weken na de aankomst zal er ook een nazorgbezoek bij u thuis plaatsvinden, waarin u opnieuw uw vragen kunt uiten.

Zoals u ziet, een adoptie is iets waar goed over nagedacht dient te worden, stel uzelf eerlijk de vraag of u bereid bent dit engagement aan te gaan, uw toekomstige huisgenoot tijd, begrip en vooral heel veel liefde gaat kunnen geven, ook als het misschien niet de roze wolk blijkt te zijn als waar u op hoopte. 

Bent u nog even overtuigd dat u één van onze lieverds een gouden mandje kunt bieden als toen u begon te lezen op deze pagina? dan zien wij met veel plezier uw intake vragenlijst tegemoet!


 Voorlopig kan U alle info vinden over honden ter adoptie via onderstaande link

Honden ter adoptie 

 

 

 

 

 

 

 

Sweet Dog
bottom of page